Panoptikon teorisi ve Türkiye

Türk - Kürt, Türk - Yunan, Türk - Ermeni derken artık Alevi - Sünni ateşi de tutuşmaya başlıyor. Tasfiyeler olurken, terör örgütlerinin rahat durmadığı gözle görülüyor.
Sivil toplum kuruluşundan, sivil devlet kuruluşuna çalkanırken şimdi de Sivil Devlet TOPLUMU tartışmaları yapacağız anlaşılan.
Halkın içerisinde sayamadığım ayrışmalara sebep oluyoruz. Devlet tarafından baskılara maaruz kalıyoruz. Jeremy Bentham’ın ortaya attığı Panoptikon teorisinden örnek vermek gerekirse; 

"Panoptikon mahkumların davranışlarını incelemeyi amaçlar. Panoptikon “merkezi bir kontrol kulesi etrafında inşa edilmiş, hem kontrol memurunun hem de orada tutulan insanın sürekli gözetlendiği açık tek hücrelerden oluşan daire seklinde bir yapıdır. Bu kavramı siyasetle tanıştıransa Foucault olmuştur. Faucoult’da “Hapishanenin Doğuşu” adlı kitabında Panoptikon’u yalnızca bir hapishane olarak değil, iktidarın bir yansıması olarak değerlendirir. Sürekli gözlendiğini bilen bireyler, gittikçe iktidarın kurallarına ve toplumsal düzene uyumlu olmaya doğru adım atmaktadırlar.

Panoptikon olgusu Türkiye’de kredi kartlarıyla, güvenlik kamerasıyla sirayet etmişken; panoptik boşluk olarak internet her daim gücü tehdit etmiştir. Bunun en somut hali, Gezi Parkı olaylarıdır (twitter sayesinde örgütlenme). Bu toplum matbaaya 200 yıl direnmişken, interneti eş zamanlı almış, twitterda ise dünyanın da önüne geçecek güce gelmiştir.

Hal böyle olunca, bir büyük çıkıp “bela” diye tarif edince, O’nun hikmetine mazhar olmak için anında bir düzenlemeye gidilmesi kararı alınmış ve internet kısıtlaması kapıya dayanmıştır.
 Mecliste görüşülen yasa ile internet Telekomünikasyon İletişim Daire Başkanlığı’nın denetimine verilerek süper panoptikon tamamlanmıştır. Artık, Türkiye’de kimin internette ne yaptığı, nereye baktığı, nerede vakit geçirdiği denetim altına girecektir. İnternetin garip bir özelliği vardır. Sınıfsız, sınırsız bir toplum yaratmayı başaran internet herkesi buluşturan bir alandır. Düzenleme sonrası ise Türkiye’nin bu alanda yer alması açık bir şekilde kısıtlanacaktır. Bu özgürlüğü engelleyici bir adım olmanın ötesinde değerlendirilmelidir. O öte nokta ise süper panoptikondur.
Yukarıda tarifini kaynaklarıyla yaptığımız panoptikon; bir hapishaneyle başlayıp bugün dünyayı denetim altında tutan egemen bloğun (oligarşik, sınıfsal, mezhepsel, ideolojik v.s.) halkı belli çizgilerde tutarak onları sınırlandıran ve tek tipleştiren bir yapının adıdır. Türkiye’deki süper panoptikon ise yasallığını sandıkla sağladığını iddia eden iktidarın; gazeteleri, görsel medyayı ve en son da internet sağlayıcılarını elde tutmayı amaçladığı ortaya karışık bir rejimin tarifidir. İktidarın yüzde 50 oyla toplumu denetim altında tutabilme hakkını kim vermiştir sorusu cevapsızdır. Sandık size sadece sayısal çoğunluk verir. Yapacağınız her türlü tasarrufu siz, kendi isteğiniz üzerine yaparsınız. Bu kendine eylem biçimi iktidarı/iktidarları zora soktuğunda ise panoptik kontrolle sınırlanan toplumsal blok devreye girer. Kendi aydınlarının, kendi sermayesinin, kendi medyasının, kendi kitlesinin desteği iktidarı yaşatacaktır. Bu destek ise gözetim altındaki kitlenin yapmamayı aklından dahi geçirmeyeceği kesinlikte gelir. Çünkü kendi kitlesini yöneten panoptik aygıtlar bunun için vardır." alıntı

Olaylara farklı pencereden bakma arzusuyla

İyi günler
Share on Google Plus

About Enis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum :