Çin'e komünizmi getiren MAO ZEDONG !

Mao Zedong'un 1946-1976 yıllar arasında 40 milyon vatandaşın ölümüne neden olduğu biliniyor.


Nerede doğup büyüdüğünü yazmak istemiyorum artık, 100lerce websitesi bunun cevabı veriyor. 

1919-1922 arasında öğretmenlik ve yöneticilik yaptı. 1921’de Çin Komünist Partisi’ nin (ÇKP) kuruluş kongresine katıldı. 1924’de ÇAKP Merkez Komitesi üyeliğine getirildi. 1925’te Hunan’a döndü. Çin’deki asıl büyük gücü köylülerin oluşturduğu yargısına vardı. Bu anlayışla Marksizmi Çin’in özgül koşullarına uydurma zorunluluğuna işaret eden yazılarını kaleme aldı. Çan Kay-Şek’in kendi örgütü Keromintang ile ÇKP ittifakına son vermesinden ve yaygın bir komünist kıyımını başlatmasından sonra, Hunan’da bir köylü ayaklanmasına girişti, yenilgiye uğradı.
Partinin politbürosundan çıkarıldı. Az sayıdaki yandaşıyla Tsing-Kang Dağları’na çekilerek 1927 Kasımı’nda ilk kurtarılmış bölgeyi Hunan sınırındaki Çaling’de kurduğunu ilan etti. 1927 kışında Hupei çevresinde patlak veren ayaklanmalar sonucunda yeni Sovyet bölgeleri oluşturdu. 1927-1933 arasındaki bu dönemde Mao’nun etkisi arttı, Kızılordu güç kazandı ve Çin’deki Sovyet alanı genişledi. Bu yıllarda Çan Kay Şek, devrimci bölgeler üzerinde altı büyük “temizlik” seferi düzenledi. Artık bu bölgelerin konulamayacağı anlaşılınca, Ekim 1935’te Kuzeybatı Çin’i hedef alan ve 100 bin kişi ile başlayan bir “büyük yürüyüş”e karar verildi. 12.500 km sürecek olan bu “büyük yürüyüş” sırasında Kızılordu 5’i sürekli buzullarla kaplı olan 18 sıradağı aştı, 24 büyük ırmaktan geçti, 18 eyalet garnizonlarının düzenlediği kuşatma çemberi yarıldı, Çan Kay Şek’ in üzerlerine yolladığı birçok askeri birlik dağıtıldı. Bir yıl sonra tamamlanan yürüyüş sonunda Şensi, Kansu ve Ninghsia eyaletlerinin birleştiği alan ÇAKP’nin yönetimine geçti.
Bu büyük operasyonun planlanmasında ve uygulanmasında başrolü oynayan Mao’nun parti içindeki etkisi hızla arttı ve 1935′ te “büyük yürüyüş “ün sürdüğü bir sırada parti başkanlığına getirildi. Bundan sonra Mao’nun çabası, Japonya’ya karşı tüm ulusal güçleri ve Kuomintang’ı içine alan bir ortak cephe oluşturulması doğrultusunda yoğunlaştı. Kuomin-tang kuvvetleri, ikinci karısını kurşuna dizdiği halde Mao, Çan Kay Şek’i Si-an pususundan (Aralık 1936) kurtardı; çünkü -Japonlara karşı direnmede Çinlileri öncelikle Çan Kay Şek’in birleştirebileceğine inanıyordu. Kuomintang’ ın başkam ÇKP’ye karşı savaşı durdurma kararı alınca, Mao, partilerarası uzlaşma ve (1937-1945) ve Japon savaşı dönemi boyunca ÇKP’nin etkinliğini önemli ölçüde arttırdı. Kızılordu 1937′ de 40 bin kişiyken bu dönem sonunda 1 milyon kişilik bir güç durumuna geldi. Kurtarılan bölgelerde toprak reformu gerçekleştirildi. Mao, Yeni Demokrasi adlı kitabını bu dönemde yazdı.
Ağustos 1945’de Japonların bozgunundan sonra, Çan Kay Şek ile buluştu 40 gün süren görüşmelerde ona bir ödün verdiği halde 1946 Temmuzunda Komünistlerle Çan Kay Şek kuvvetleri arasında ikinci iç savaş başladı. Başlangıçta Çan Kay Şek başarı kazandı. Komünistler Yenan’dan atıldılar. ABD yardımını sağlayan Çan Kay Şek, 1948’de devlet başkanı seçildi. Çin’i Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde onun yönetimi temsil ediyordu. Ama birden her şey tersine döndü. Orta Çin’deki büyük Kayfeng kenti Halk Kurtuluş Ordusu’nun ani bir baskınıyla düşüverdi. 1948 yılı sonlarında Çin’in Mançurya’daki orduları kuşatıldı ve büyük miktarlarda ABD silah, mühimmat ve donanım Komünistlerin eline geçmeye başladı. Başlangıçta Çan Kay Şek’i destekleyen Stalin, Çin komünistlerinin yanında yer aldı. Bu sırada Halk Kurtuluş Ordusu olanca hızıyla güneye doğru ilerlemekteydi. Toprak ve kent depolarında bekletilen yiyecekler hemen aç halka dağıtılıyordu. Çan Kay Şek sonunda Formoza’ya kaçtı. 1949 Martında, Mao, partinin önderi olarak önderi olarak Pekin’e yerleşti ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğunu ilan etti, hükümet başkanlığına getirildi, yeni anayasa ile de cumhurbaşkanı oldu (20 Eylül 1954). Parti genel sekreterliğini de bırakmayan Mao, Çin’in yeniden biçimlendirilmesi evresini başlattı. 1958 Aralığında parti yönetimi kendinde kalmak üzere, cumhurbaşkanlığından ayrıldı.
Sert eleştirilere karşı bir kampanya açtı. Kültür Devrimi’ni getirecek olan bu kampanya, sayısız engellerle karşılaştı. Mao karşıtlarının etkili olduğu Pekin’den uzaklaşmak zorunda kaldı. 1966’dan sonra eski etkisini yeniden kazandı. Kültür Devrimi’ni başlatarak devrimci eyleme atılım kazandırmaya çalıştı. Mao’ya bağlı genç Kızıl Muhafızlar’ın parti örgütlerine ve kadrolarına karşı şiddet eylemlerine de tanık olundu; 1971’de Çin Halk Cumhuriyeti’nin (ÇHC) Birleşmiş Millet’e girmesi ve Milliyetçi Çin’ in bu örgütten atılmasıyla yeni bir zafer kazanan Mao, ABD ve Batılı ülkelerle yakınlaşma politikası güttü. Üç Dünya Kuramı adım verdiği görüşüyle dünya halklarını ABD ve SSCB’ye karşı birliğe çağırdı. Ölümünden sonra, tek kişi diktatörlüğü kurmakla, Çin’ de sosyalizmin güçlenmesini engellemekle suçlandı. Adından ve düşüncelerinden gittikçe daha az söz edilir oldu. Yine de Mao, yalnızca bir askeri ve politik önder değil, tüm Çin topluluğunun değişimine düşünceleriyle yön veren biri sayıldı. Çeşitli alanlarda ürün verdi: Bunlar arasında edebiyat (şiir), ekonomi, politika, askerlik kuramı ve felsefe sayılabilir. Maoculuk ya da Çin komünistlerinin deyişiyle Mao Çe-Tung düşüncesi, geri kalmış, yoksul, yarı-sömürge ve yarı-feodal bir ülke olan Çin’in özel koşullarına Marksizmin uygulanmasıdır. Kültür Devrimi ile de Marksizme yaptığı katkı, daha evrensel bir boyuta yönelmek eğilimindedir.
Başlıca eserleri: Strateji Sorunları (1936); Çin’de Devrim Savaşı (1936); Teori ve Pratik (1937); Yeni Demokrasi (1940); Yayınlanmamış Yazılar (1956-1971). www.nkfu.com


Aşağıda Mao Zedong kısa anlamlı sözlerini okuyacaksınız.


Politikɑ, kɑn dökülmeden yɑpılɑn sɑvɑştır. Sɑvɑş dɑ, kɑn dökülerek yɑpılɑn politikɑdır. / Mao Zedong


Politik güç bir silɑhın nɑmlusundɑn çıkɑr. / Mao Zedong



Önemli olɑn kedinin ɑk yɑ dɑ kɑrɑ olmɑsı değil, fɑreyi yɑkɑlɑmɑsıdır. / Mao Zedong



Gökkubbenin ɑltındɑ bir keşmekeş vɑr, vɑziyet hɑrikɑ! / Mao Zedong



Politikɑ kɑnsız sɑvɑş sɑvɑş ise kɑnlı politikɑdır. / Mao Zedong



Bir ülkede sık sık dinden ve tɑnrıdɑn bɑhsediliyorsɑ yɑ mɑlınızɑ yɑdɑ cɑnınızɑ kɑsıt vɑrdır. / Mao Zedong



Yol ne kadaɾ uzun oluɾsa olsun ilk adım atılmalıdıɾ. / Mao Zedong



Ülkeni kalbinde yaşatıɾken, ufkunda dünya olsun. / Mao Zedong



Gece uzundu ve şafak geç geldi yakut ülke'ye yüzyıl vahşet içinde hoɾa tepti şeytanlaɾ, canavaɾlaɾ; başıbostu, savɾuldu duɾdu beş yüz milyon insan. Şimdi hoɾozlaɾ yeni biɾ günü müjdeliyoɾ ve heɾ şey ışık içinde göğün altında. Saɾaɾken heɾ yani halklaɾın ezgileɾi şaiɾ hiç böyle esinlenmemişti. / Mao Zedong



Ben çin'in Atatüɾk 'uyum. / Mao Zedong


Yüz çiçek yan yana açsın, yüz fikiɾ biɾbiɾiyle yaɾışsın. / Mao Zedong

Share on Google Plus

About Enis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum :