İş Arayan Yeni Mezunlar İçin En İyi 12 Tavsiye


Yeni mezun olduğunuzda ilk işinizi arama serüveniniz gözünüzü korkutacaktır. İşte tam bu noktada, hayallerinizdeki işten çok şartların size getirdiği işin içinde kendinizi buluyorsunuz.
Hayalinizdeki işi neye göre tanımladığınız üzerine hiç düşündünüz mü? Titiz ve olumlu olmak güzel bir iş bulmak için anahtar kelimelerdir. Bu yazıda iş bulma sürecinin başında olanlar için birkaç önemli püf noktadan bahsedeceğiz.
yeni-mezun-is-arama
1. İlk Farkındalığı Başvuru Mektubunuz (Ön Yazı) ile Yaratın
Bir şirkette, işe alım sürecinin başlamasıyla beraber binlerce başvuru mektubu şirketin işe alım departmanına gönderilir. Bu binlerce mektup içinden sıyrılacak olan sizin mektubunuzun özelliği ne olacak ve sizi bir sonraki aşamaya, iş görüşmesine götürecek sebep ne olacak? Çok titiz davranarak, ilginç ve etkili bir mektup yazmak zorundasınız ki mektubunuzu okuyan kişi, işe alım departmanında çalışan biri ya da işverenin kendisi özgeçmişinizin detayını, niteliklerinizi ve daha önceki iş deneyimlerinizi okumaya devam etsin.
2. Uzun Bir Özgeçmişten Kaçının
İlk olarak, başvuru mektubunuz 200 kelimeyi geçmemelidir. Aynı şekilde özgeçmişiniz de kariyerinizin önemli noktaları üzerinde durmalı ve uzun olmamalıdır.
3. Aşırı Resmi Olmayın, Çok Süslü Kelimelerden Kaçının
İşverenin üzerinde çarpıcı bir etki yaratma çabası içinde olduğunuzu gösterecek cüretkar cümleler kurmaktan kaçının. Basmakalıp sözlerden kaçının.
4. Kendinize Güvenin
İş hayatı rekabetin yoğun olduğu bir ortamdır. Bu yüzden, acımasız rekabet ortamında şirketler kendine güvenen kişilerle çalışmak isterler. Çünkü kendine güvenmeyen birinin hiçbir işte başarılı olamayacağını bilirler. Rekabetin yoğun olduğu bir ortamda ayakta kalmak için kendine güven şarttır.
5. Başvurduğunuz Şirketin Organizasyonu Hakkında Bilgi Edinin
Örneğin, L’Oreal’ de çalışmak için bir iş görüşmesine asla “ Siz kozmetik dağıtımı ve satımı yapan bir şirketsiniz.” seviyesinde bir bilgi birikimi ile gitmeyin. Şirketin tüm hiyerarşisini, hangi departmanın ne iş yaptığını öğrenin. Web sitelerini inceleyin. O şirkette çalışan birinin sahip olduğu bilginin en az %80’i kadar bir bilgiye sahip olmayı amaç edinmelisiniz.
6. Kendinizi İş İçin Biçilmiş Kaftan Yapın
Şu önemli sorunun cevabını bulmanız gerekmektedir. “Ben bu şirkete nasıl katkıda bulunabilirim?” Ne yapabileceğiniz üzerinde değil, şirketi daha iyi hale getirmek için ne yapabileceğiniz üzerinde durmalısınız. Eğer pazarlama üzerine bir deneyime sahipseniz, şöyle bir cevap verebilirsiniz:
“Pazarlama üzerine bilgim ve deneyimim ile ilgili ürün üzerinde çalışarak, her ay XYZ kadar ürün satabilirim.”
Bu cevap işveren üzerinde daha somut güvenilir bir izlenim yaratır.
7. Olgun Davranın
İşverenler, sadece sizin ne hakkında öğrenim gördüğünüzü, neler öğrendiğinizi dinlemek istemeyeceklerdir. Deneyimlerinizin ve yeteneklerinizin şirkete nasıl katkıda bulunabileceği üzerine konuşun.
8. Yetenekleriniz ile İş Arasında Bağlantı Kurun
İş görüşmesinde eğitiminizin, alanınızın ve uzmanlığınızın başvurduğunuz iş ile bağlantısını belirtin.
9. Asla Okul Ortalamanızla Övünmeyin
Parlak bir öğrenci olabilirsiniz. Üniversiteden yüksek ortalama ile mezun olmuş olabilirsiniz. Ancak kötü geçen bir iş görüşmesini okul ortalamanızın kurtarmasını beklemeyin.
10. Abartmayın
Yalan söylemeyin ve abartıdan kaçının. Söyleyeceğiniz küçük bir yalan bile sizin yeteneklerinizi gölgede bırakacaktır.
11. Çok İyi Hazırlanın
Çok iyi şekilde hazırlanmadan asla bir iş görüşmesine girmeyin. Şirket ile ilgili her şeyi öğrenin. Eğer imkanınız varsa, iş için görüşeceğiniz kişi, işveren, işe alma departmanı hakkında bilgi edinin ve görüşme sırasında da bunu bildiğinizi belli eden cümleler kurun.
12. İş Görüşmesinden Güzel Şekilde Ayrılın
Görüşmeniz bittiğinde her zaman için güzel dileklerinizi paylaşarak ayrılın. Yine beraber çalışmaya ne kadar ilgili olduğunuzu belirtmeyi unutmayın.
Share on Google Plus

About Enis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum :