Kart Klonlama - DOLANDIRMA

Kart kopyalama olayları giderek yaygınlaşıyor. Her yıl ortalama 10 binden fazla kart kopyalama olayı ve ortalama 500 milyon euroluk bir kayıp söz konusu. 


KART NASIL KOPYALANIYOR?
Tuncer Duduoğlu'nun verdiği bilgilere göre, kartınızın arka yüzünde yer alan manyetik bant üzerindeki bilgiler dolandırıcılar tarafından ATM üzerine yerleştirilen aktarma cihazları yardımıyla kopyanabiliyor. Duduoğlu, 'Dolandırıcılar aynı zamanda ATM üzerindeki klavyenin üzerine sahte bir klavye koyarak veya görülemeyen kablosuz mini bir kamera montajı gibi yöntemler ile şifrenizi ele geçirerek hesaplarınızı bir anda boşaltabilir. Burada önemli olan konu; kopyalama ve pin bilgilerinin çalınması son derece hızlı bir şekilde yapılıyor. Mağdur hesabından para çekildiğini farkedene kadar iş işten geçiyor. Mağdur bankaya başvurduğunda ise haklılığını kabul ettirmesi mümkün olamıyor. Çünkü işlem müşterinin kartı ve pin numarası ile gerçekleştirilmiş olduğu için müşterinin sorumluluğunda görünüyor' diye konuştu.

Kart dolandırıcılarına karşı alınacak önlemler
EKSPER Bilişim Hizmetleri Genel Müdürü Tuncer Duduoğlu, kart kopyalama ve kart sıkıştırılması olaylarına karşı kart kullanıcılarına şu uyarılarda bulundu:

*MÜMKÜN olduğu kadar bakımlı, temiz görünüşlü ve iyi ışıklandırılmış ATM'leri tercih edin.

*PIN numaranızı tuşlarken ATM'ye iyice yaklaşarak arkadan ve yandan görüntülenmemek için perdeleme yapın.

*ATM etrafında şüpheli kişiler görürseniz, klavyenin üzerinde bir kabarıklık ve aydınlatma panelinin üzerinde genelde kalın-siyah  bir nokta şeklinde casus kamera görürseniz ya da şüphelenirseniz, kesinlikle o ATM üzerinde işlem yapmayınız. 155'e ihbarda bulunun.

*KARTINIZ sıkışsa dahi tanımadığınız kişilerin size yardım teklifini kabul etmeyin ve size bankayı aramanız için verdiği telefonu ve telefon numarasını kullanmayın. Telefonunuzdan bankanızı arayarak kartınızı kullanıma kapattırın.

*KARTINIZ  ATM içerisinde kalırsa, makina iade etmezse siz de bir kart sıkıştırma mağduru olabilirsiniz. Dolandırıcılar sizden sonra gelip özel bir kıskaç vasıtası ile kartınızı çekip alabilir ve kullanabilir. Hemen bankanızı arayıp kartınızı kullanıma kapattırın.

*KUYRUKTAKİ kişiler ile aranızda yeterli mesafe olup olmadığını kontrol edin. Paranızı aldıktan sonra fazla bekleme yapmadan uzaklaşın.

*BANKANIZDAN ya da polis merkezinden aradığını söyleyen kişilerle, ne kadar inandırıcı olurlarsa olsunlar (arayan numara bankanın call center numarası gibi görünebiliyor) kesinlikle şifrenizi paylaşmayın.
Akşam - Ayfer Arslan
Share on Google Plus

About Enis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum :